Основна форма на герба на Република България Република България Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
  Изпълнителна агенция
„Проучване и поддържане на река Дунав”

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав”

новини

новини

  • Откриват паметна плоча посветена на Александър Егович Конкевич
  • Приключиха дейностите по удълбочаване на река Дунав за 2019 г.
  • Ръководителите на речните администрации от седем придунавски държави подписаха споразумения за сътрудничество

Ръководителите на речните администрации на седем дунавски държави обсъдиха хармонизирането на услугите по Дунав

Сътрудничеството между различните международни проекти и инициативи е от ключово значение за създаването на синергия и подобрени условия на плавателния път на река Дунав. Това заяви изпълнителният директор на ИА „Проучване и поддържане на р. Дунав“ Павлин Цонев при откриването на среща на Борда на директорите по проект Danube STREAM, на която Агенцията беше домакин.   Проектът се финансира от програма „Дунав“ 2014-2020, а бордът включва ръководителите на дунавските речни администрации от Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Румъния, Сърбия и България. В рамките на срещата, която се проведе на 20 и 21 юни 2018 г. в гр. Варна, беше обсъден напредъкът в изпълнението на отделните дейности по проекта и хармонизирането на предоставяните услуги по цялото плавателно течение на река Дунав. Основната задача на Борда на директорите е да координира дейностите на международно ниво и да следи за изпълнението на транснационалните споразумения относно нивото на предоставяните речни услуги.

В рамките на своето посещение в България директорите на специализираните речни администрации посетиха варненската корабостроителница МТГ „Делфин“, където се запознаха със строителството на новия маркиращ кораб  на ИАППД за обозначаване корабоплавателния път. Доставката на кораба е част от изпълнението на проект FAIRway Danube, финансиран по Механизма за свързване на Европа. Новопостроеният маркиращ кораб се очаква да бъде доставен в гр. Русе до края на месец август.