A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / ПОДОБРЕНО КОРАБОПЛАВАНЕТО

ПОДОБРЕНО КОРАБОПЛАВАНЕТО

Публикувана на 29.05.2019 г.

Благодарение на новодоставените кораби на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) и извършения драгаж, през последните две години корабоплаването по река Дунав е значително подобрено. Това споделиха участниците в националния форум относно условията за корабоплаване по река Дунав, който ИАППД организира вчера.

Форумът се провежда координирано в шест държави (Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния) като част от проект FAIRway Danube, финансиран по Механизма за свързване на Европа. Чрез него националните речни администрации имат възможността да обсъдят с превозвачите дейностите, които се изпълняват към момента за подобряване на корабоплаването и приоритетите за бъдещо развитие.

 Срещата откри изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев. Участие в нея взеха още координатора по проекта от viadonau - Австрия Андреас Бек, представители от ИА „Морска администрация“, ДП „Пристанищна инфраструктура“, АФДЖ – Румъния, заинтересовани страни от частния и държавния сектор.

Участниците във форума проведоха ползотворна дискусия относно необходимите бъдещи мерки и потвърдиха, че засиленото сътрудничество помежду им е ключът към подобряване условията на плавателния път.

Припомняме, че в рамките на проект FAIRway Danube миналата година ИАППД достави кораба „Осъм“ за обозначаване на фарватера и катер за хидрографски проучвания на реката. Предстои също да бъдат инсталирани 10 броя автоматични станции за измерване на водното ниво.© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]