A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Паметна плоча

Паметна плоча

Публикувана на 14.10.2019 г.

Паметна плоча, монтирана върху фасадата на Флотската кула, ще напомня за основателя и първи командир на „Дунавска флотилия“ капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич.

Официалната церемония ще се състои на 16.10.2019 г. /сряда/ от 11:00 часа в района на Флотската кула.

Мястото за поставянето на плочата не е избрано случайно. За целта е получено и разрешение от Националния институт за паметници на културата предвид статута на Флотската кула и Изпълнителна Агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, които са домакин на събитието.

Именно на това място, година след Освобождението от Турско робство, е създадена т. нар. „Дунавска флотилия“. Датата 12 август 1879 г. е смятана за рождена дата на Българския военноморски флот.

Основател и първи командир на „Дунавска флотилия“ в периода 1879-1883 г. е капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, който основава и Машинна техническа школа – първото техническо училище в България, което е предшественик на Висшето военноморско училище в гр. Варна.© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]