A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Остров Белене

Остров Белене

Публикувана на 28.05.2020 г.

Приключиха дейностите по удълбочаване на корабоплавателния път в района на остров Белене, извършвани от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. В продължение на близо две седмици бяха издрагирани над 71 000 куб. м., а фарватерът - разширен до 180 м при ниско корабоплавателно ниво, което позволява нормално движение на плавателните съдове.

Драгажните работи се изпълняват съгласно договор между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ и „Космос Шипинг“ АД. Стойността му е 6 730 640 лева без ДДС, а очакванията са чрез драгирането да бъдат обезпечени габаритите на корабоплавателния път в критични за навигацията участъци и да се осигури устойчивост на плавателния канал. В следващите седмици предстои драгаж да бъде извършен и в района на остров Вардим.

ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ планира да закупи собствена мултифункционална драгажна техника, с която ще изпълнява ефективно своите ангажименти за поддръжка на фарватера в българския участък на река Дунав. Новите драгажни съоръжения ще бъдат доставени в рамките на проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 на стойност приблизително 20 млн. лева.© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]