A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Ново драгажно съоръжение

Ново драгажно съоръжение

Публикувана на 04.06.2021 г.

 

Посланикът на Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър даде официално име на новото драгажно съоръжение на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ на церемония днес в Русе. Тя пожела попътен вятър след като според традицията разби бутилка шампанско в корпуса на „Янтра“.

Сред специалните гости на днешният празник бяха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева, ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ Галина Василева, представители на областна и общинска администрация.

„Драгата „Янтра“ е първият специализиран кораб от този вид, който влиза в активите на дунавската агенция, а новата драгажна техника ще даде възможност на ИАППД ефективно и навреме да изпълнява своите задължения по поддръжка на корабоплавателния път. Целта е да бъдат запазени проектните дълбочини на реката според препоръките на Дунавската комисия“, каза в своето обръщение заместник-министър Андреева. Тя припомни, че България има ангажимент към поддръжката на един от най-трудните в навигационно отношение участъци от реката, като в същото време Агенцията към момента не разполага със собствена техника, с която да извършва тази специфична дейност. „Именно поради тази причина от 2017 г. до сега, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е осигурило над 16 млн. лв. за извършване на драгажни работи. Със закупуването на новата специализирана апаратура процесът ще бъде оптимизиран, а разходите намалени“, посочи още Нели Андреева.

Изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев подчерта, че с успешната реализация на проектите по оперативните програми в сектор „Транспорт“ и Механизмът за свързване на Европа през изминалите години се привлечени над 35 милиона лева, благодарение на които Агенцията е осъвременила своя технически капацитет. „Чрез това можем да бъдем достойни партньори на другите речни администрации при изпълнение на международните задължение по поддържане на 471 километровия участък на река Дунав, който е един от най-трудните в корабоплавателно отношение“, допълни Цонев. 

Тържествен водосвет и освещаване на новото плавателно средство направи отец Йордан от храм „Свети Георги“. За доброто настроение на гостите се погрижиха мажоретен състав „Екстрийм” с ръководител Вероника Миланова и фолклорна танцова студия „Зора“ към Общински младежки дом.

Плавателният съд е доставен по проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Изграждането на драгажното съоръжение беше поверено след проведена обществена поръчка на  нидерландската корабостроителница „Дамен шипярд Горинхем“. Строежът приключи за по-малко от 10 месеца. Съоръжението пристигна в Русе преминавайки 3000 километра по  канала Рейн – Майн – Дунав  за  26 дни . В дните след пристигането беше проведено и обучение от специалисти от фирмата – изпълнител на екипажа, който ще работи на драгата.

 

Проектът се изпълнява в рамките на Договор за безвъзмездна финансова помощ  №ДОПТТИ-1/29.01.2018 г., финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, Приоритетна ос 4 „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“

 

Обща стойност на проекта: 20 632 677,38 лв.

 

Източници на финансиране:

Европейски фонд за регионално развитие – 17 537 775,77  лв. – 85%

Национално съфинансиране – 3 094 901,61 лв. – 15 %

 

Начало на проекта: 29 януари 2018  г.

Край на проекта: 28 февруари 2022 г.© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]