A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Приключи второ драгиране

Приключи второ драгиране

Публикувана на 24.06.2021 г.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ приключи с втория етап на драгажни работи в българския участък на реката. През последните седмици се работеше по удълбочаване на един от критичните райони в непосредствена близост до устието на р. Янтра от ркм 538.500 до ркм 536.900. Там бяха издрагирани 92144 m3.

От следващата седмица започва третият за тази година драгаж за осигуряване на необходимите дълбочини на фарватера в критичните за корабоплаване участъци. Те ще се извършат в района на ркм 545,500 до ркм 544,800, намиращ се в района на остров Вардим.

Драгажните работи се изпълняват съгласно договор между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ и „Космос Шипинг“ АД на стойност е 6 730 640 лева без ДДС.

От следващата година ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ ще разполага със собствена мултифункционална драгажна техника, с която ще изпълнява сама своите ангажименти за поддръжка на фарватера в българския участък на река Дунав. Оборудването се закупува по проект финансиран от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 на стойност приблизително 20 млн. лева.© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]