A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Нов понтон

Нов понтон

Публикувана на 20.09.2021 г.

Новият понтон, който ще бъде част от драгажното оборудване на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ пристигна в Русе. Съоръжението беше построено в корабостроителница „АТГ Гюргево“ в Румъния. Понтонът е с дължина 34.5 метра, широк е 11.4 метра и е предназначен за натоварване на драгажни маси от драга на два шалана, посредством плаващ тръбопровод. Стойността му е 2 345 000 лева.
Доставката е част от изпълнението на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав чрез доставка на оборудване“ който се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014–2020 г. и със средства от националния бюджет.  С него Агенцията ще може да изпълнява по-добре една от своите основни задачи, а именно – поддържане на корабоплавателния път в българския участък на реката.
В рамките на проекта се доставят още драга, шалан, маневрен кораб и тръби за пренос на наноси.
До края на годината предстои доставка на маневрен кораб и шалан, които в момента се строят в корабостроителницата в Гюргево.

Видео от пристигането на понтона може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=2rvZeSmgvkM© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]