A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Mерки за обезпечаване на корабоплавателния път

Mерки за обезпечаване на корабоплавателния път

Публикувана на 24.09.2021 г.

 

Във връзка с рязкото спадане на нивото на река Дунав в общия българо-румънски участък, довело до критично ниски дълбочини, в спешен порядък беше сформирана работна група от експерти от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ и колегите им от Речна администрация на Долен Дунав - Румъния.  Подобни онлайн срещи ще се провеждат два пъти дневно. По време на разговора тази сутрин бяха обсъдени проблемите в общия участък на реката и набелязани конкретни мерки за решаването им. В следващата седмица ще бъдат извършени нови измервания на речното легло, които да покажат какво точно трябва да се предприеме, за обезпечаване на корабоплаването.

Днес измереното ниво на река Дунав край Русе е 22 см над условна кота нула. Най-критично остава нивото край остров Белене, където вчера имаше заседнал плавателен съд. Днес там заседнали съдове няма, но има кораби, които претоварват и изчакват, за да преминат през участъка. В района на остров Попина в момента има един заседнал съд. Корабът на ИАППД „Вит“ е на място, за да се направят измервания и да се промени траекторията на плавателния път.  

Проблеми има и в румънския участък на реката, като край Корабия има един заседнал съд, а други изчакват да преминат. © Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]