A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Нов шалан

Нов шалан

Публикувана на 01.11.2021 г.

Новият несамоходен шалан, част от драгажното оборудване на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, пристигна в Русе. Съоръжението, с дължина 59.5 метра и широчина 9.7 метра, е построено в корабостроителница „АТГ Гюргево“ в Румъния.  Максималното му газeне е 2.35 метра. Стойността на шалана е 1 954 000 лева без ДДС. Той е предназначен за натоварване на издрагираните маси при удълбочаване или корекция на речното дъно в критичните участъци на река Дунав.

Доставката на съоръжението е част от проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, който се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014–2020 г. и със средства от националния бюджет. Общата стойност на всички дейности е над 20.6 милиона лева. 

С тази доставка, ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ е на финалната права в изпълнението на проекта, благодарение на който ще може да изпълнява по-добре една от своите основни задачи, а именно – поддържане на корабоплавателния път в българския участък на реката.

 

В  рамките на проекта се доставят още драга, понтон, маневрен кораб и тръби за пренос на наноси. Драгиращият кораб „Янтра“, тръбите и понтона вече са в Русе. Към момента в процес на изработка е единствено маневрения кораб, който се строи в корабостроителницата в Гюргево.© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]