A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Драгаж в района на остров Батин

Драгаж в района на остров Батин

Публикувана на 18.10.2022 г.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) започва драгаж в един от критичните български участъци на река Дунав  край Батин. Дейностите ще бъдат изпълнявани с техника на агенцията.

Корекцията на речното дъно ще се извърши от драгажна група, която включва драга „Янтра“, маневрен кораб „Искър“ и придружаващите ги понтон, шалан и тръби за пренос на наноси. Припомняме, че техниката беше окомплектована окончателно през тази година и беше придобита по проект в рамките на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ на стойност над 20.6 милиона лева.

Това ще бъде второто влизане в експлоатация на техниката, след драгажа през летните месеци в района на остров Белене. Той се извърша с целеви средства в бюджета на ИАППД, които бяха отпуснати в началото на лятото за тази дейност от Министерството на транспорта и съобщенията.

Към днешна дата корабоплаването по река Дунав е нормално. Няма критични участъци, които да ограничават газенето на плавателните съдове. Днес нивото на река Дунав при Русе е 159 см, като за последните 24 часа е регистриран спад с 29 см.© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]