A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Нов корабоплавателен път

Нов корабоплавателен път

Публикувана на 11.07.2023 г.

Променена е траекторията на корабоплавателния път в района на един от най-критичните участъци в българския участък на река Дунав - този край остров Батин при речен километър 524.300 – 523.900. Корекцията на фарватера стана факт след извършен драгаж от екипи на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. На място беше драгажната група на ИАППД включваща драга „Янтра“, понтон, шалан и маневрен кораб „Искър“.

Работата се извърши в периода 8 и 30 юни и беше финансово обезпечена с целеви средства отпуснати от Министерството на транспорта и съобщенията. 20 000 м3 наносни отложения бяха издрагирани по време на работата.  След приключване на дейностите беше постигната минимална ширина на корабоплавателния път от 130 м., минимални дълбочини 2.50 м. под ниско корабоплавателно и регулационно ниво.

От 18 юли ИАППД планира ново удълбочаване, този път в района на остров Белене. © Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]