A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Дългосрочните мерки за подобряване на условията за корабоплаване

Дългосрочните мерки за подобряване на условията за корабоплаване

Публикувана на 04.06.2018 г.

Започна удълбочаването на плавателния път на река Дунав чрез извършване на драгаж. Дейностите се изпълняват в рамките на съвместно възложената от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ обществена поръчка за драгиране в общия българо-румънски участък на река Дунав.

В рамките на 28 дни ще се удълбочава корабоплавателния път на реката в района на остров Вардим (от км 545.000 до км 547.800), който е един от най-критичните в българския участък. Основните дейности включват изземване на наносни отложения по фарватера и депонирането им в близост до българския бряг (от км 546.700 до км 547.800). Интервенцията се извършва от две самоходни смукателни драги с цел възстановяване на дълбочините спрямо препоръките на Дунавската комисия, а ИАППД осъществява контрола по нейното изпълнение.

С новодоставените плавателни съдове по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“ и Механизма за свързване на Европа, Агенцията извършва редовни проучвания на реката с цел анализ и установяване на устойчиви решения за подобряване на корабоплавателния път.

Ангажиментът на България по поддържане на корабоплавателния път е описан в Споразумение между правителствата на Р. България и Румъния относно поддържането и подобряването на фарватера в българо-румънския участък на р. Дунав от 29.11.1955 г. – от Силистра до Сомовит и се осъществява от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“.© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]